Pavel Popescu, PNL: „În aşa zisa strategie 5G, Ministerul Comunicaţiilor a uitat să menţioneze riscurile de securitate pe astfel de reţele”

Interviu cu deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei  pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în cadrul recentei vizite la Washington, un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G. Unele ţări occidentale, inclusiv Statele Unite si Australia, au interzis Huawei să construiască reţele de telefonie mobilă de ultimă generaţie, fiind ingrijorate de faptul că echipamentele lor ar putea permite spionajul cibernetic. Iohannis a subliniat că acest document nu se referă la o anumită companie: “În România se pregătește o procedura publică pentru asta și eu cred că toată lumea s-ar bucură dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”. În primăvară, deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei  pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a cerut declanşarea unei anchete publice privind contribuţia Huawei la infrastructura critică din România, încercând  să interzică participarea companiei chineze la dezvoltarea retelei 5G, din cauza potentialelor riscuri de securitate. Recent, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a declarat că România are planuri ambiţioase de implementare a tehnologiei 5G şi de adopţie de noi tehnologii şi concepte cum sunt cloud computing, Internetul Lucrurilor, oraşe inteligente, dezvoltarea comerţului electronic. Domnul Pavel Popescu ne-a acordat un scurt interviu despre ce înseamnă memorandumul semnat între România şi SUA cu privire la tehnologia 5G.

Reporter: Cum comentaţi semnarea memorandumului între România şi SUA în materie de tehnologie 5G, în condiţiile în care dvs aţi cerut în primăvară declanşarea unei anchete privind contribuţia Huawei la infrastructura critica din ţara noastră?

Pavel Popescu: Semnarea memorandumului este o chestiune absolut normală, de aceea eu în martie am început să am poziţii publice pe acest subiect şi o spun cu toată modestia că am fost singurul.

Am fost neplăcut surprins să văd lipsa de interes a guvernului, a Ministerului Comunicaţiilor, a ANCOM cu privire la acest subiect atât de important.

Memorandumul nu este decât o întărire dovezilor că parteneriatul strategic cu SUA şi NATO este prioritatea numărul 1 din punct de vedere geopolitic a ţării noastre.

Mă bucur enorm că preşedintele Iohannis a ridicat această problemă pentru Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Pe 2 martie am prezis că această chestiune nu va putea să treacă neobservată de CSAT pentru că este una vitală cu privire la viitorul din ce în ce mai digitalizat şi tehnologizat din care facem şi noi parte.

Inacţiunea Ministerului Comunicaţiilor nu mă miră absolut deloc. Vă spun cu toată responsabilitatea că am încercat de foarte multe ori să iau legătura cu această instituţie pe toate căile normale, prin procedurile de interpelare, cu întrebare către minister.

Se pare că, de la venirea domnului ministru Alexandru Petrescu, aceste  proceduri nu mai funcţionează. Ministerului nu îi pasă de dialog, cu atât mai mult pe astfel de subiecte importante.

Am încercat inclusiv să îl abordez în dezbateri publice, emisiuni tv, însă m-am lovit de o ignoranţă totală din partea ministrului şi a Ministerului Comunicaţiior. Mai mult de atât, în ultimele două luni, atât ministerul, cât şi ANCOM au avut o poziţie în totală antiteză cu ce s-a semnat în SUA.

Deşi toată lumea se ferea să discute nume de ţări sau companii, pe siteul Casei Albe, scrie negru pe alb că România împreună cu SUA vor lucra pentru securizarea reţelelor 5 G în România cu privire la posibile ameninţări de cybersecurity din partea companiilor chineze.

Eu consider că au existat dovezi că altfel nu am fi ajuns în situaţia în care să discutăm despre astfel de subiecte şi în acest moment mă aştept ca traiectoria noastră transatlantică, pro-americană şi pro- strategică din toate punctele de vedere, – pro-Vest ca să spun aşa – să reintre pe calea normală, inclusiv în guvernul condus de doamna Dăncilă care şi ea este total depăşită de situaţie. Oamenii aceştia din guvern nu cred că au o idee de cât de important este acest subiect pentru viitorul lumii şi al ţării noastre.

Reporter: Credeţi  că guvernul va ţine cont de acest memorandum semnat, din partea României, de preşedintele Iohannis?

Pavel Popescu: Orice tentativă a acestui guvern de a politiza un parteneriat strategic cu SUA, cu NATO şi un parteneriat ce ţine în primul rând de securitatea naţională, un parteneriat ce ţine de schimburi  comerciale majore între România şi SUA, care aduce economiei României valoare considerabilă, este o eroare fatală pentru acest executiv.

Nu cred că vor reuşi cei din guvernul Dăncilă să politizeze acest subiect oricât ar încerca ei şi, mai mult decât atât, îmi permit să spun că în toate aceste luni, cel puţin ministrul Comunicaţiilor şi Ministerul, dar şi alţi oameni din jurul domnului ministru au avut un oarecare motiv – şi nu unul politic aş spune eu – cu privire la faptul că nu s-au exprimat pe acest subiect şi că “au ţinut piept” unei situaţii absolut normale şi anume respectarea parteneriatului strategic cu SUA.

Domnul Petrescu nu are decât o singură optiune: să vină în faţa românilor şi să spună pe înţelesul tuturor ce reprezintă subiectul  reţelelor 5G, să fie cinstit cu el însuşi şi cu românii şi să explice importanţa acestui subiect pentru viitorul lumii şi al României. Mai mult de atât, ministrul Comunicaţiilor să nu se mai ascundă în spatele unor summit-uri sau evenimente fără absolut nici o valoare, în condiţiile în care trebuia să elaboreze un document pe care să-l trimită Comisiei Europene, până la 1 iunie anul acesta, document pe care cred că nu l-a trimis încă. Mai mult de atât, până la 1 octombrie, statele Uniunii Europene, alături de Comisia Europeană, cât şi statele NATO vor adopta o poziţie comună cu privire la acest subiect, după ce fiecare stat în parte şi-a elaborat planul de risc pentru posibile ameninţări din partea unor companii în reţelele 5G.

Eu vă spun cu siguranţă că România nu are această evaluare făcută, pentru că, de câteva luni de zile, încerc să discut cu ministrul Comunicaţiilor şi cu ministerul de resort pe toate căile legale şi pur şi simplu suntem ignoraţi.

E adevărat că s-a făcut un grup de lucru cu privire la strategia 5G şi la implementarea reţelelor 5G, dar totul este în momentul de faţă într-o nebuloasă pentru că ministerul sub a cărui umbrelă trebuie să stea acest document s-a grăbit să publice o aşa zisă strategie 5G, dar a uitat să menţioneze riscurile de securitate pe astfel de reţele.

Reporter: Aţi avut discuţii cu reprezentanţii Huawei în România, respectiv cu  Vlad Doicaru, şeful Huawei România? Cum va fi afectată  activitatea companiei de semnarea acestui memorandum?

Pavel Popescu: Ca să fie foarte clar – eu nu am o problemă cu o anume companie şi toată lumea m-a întrebat dacă am discutat cu oficialii companiei Huawei. Nu am vorbit cu domnul Doicaru, ci cu reprezentanţi Huawei care nu erau din România şi vreau să vă spun că, din punct de vedere al unei analize raport calitate- preţ – produse ar fi total lipsit de onestitate dacă aş spune că această companie nu este una dintre cele mai profesoniste în implementarea unor astfel de reţele. Avem însă o problemă de principiu: dacă asupra unei companii, fie ea din orice ţară, având orice nume, planează astfel de acuzaţii, venite din partea mai multor state, guverne, preşedinţi, din partea unor servicii secrete, aceasta trebuie să demonstreze că această dependenţă pe care – cu toţii ştim – în China o găsim între marile companii şi serviciile secrete nu există, prin lege.

Principial, ne referim la eradicarea acelei legi care spune că o companie trebuie să livreze informaţii serviciilor secrete ale unui stat.

Reporter: Vă mulţumesc!   

Sursă financialintelligence.ro