Pavel Popescu: Am ridicat vocea cu privire la tehnologia chineză 5G, pentru că am trăit în comunism şi nu vrem să ne mai întoarcem (video)

România a fost prima țară din lume care a semnat un Memorandum 5G cu SUA, suntem mândri de acest lucru şi vrem să respectăm parteneriatul strategic cu SUA, a declarat Pavel Popescu, deputat PNL, prezent la dezbaterea “Understanding Chinese 5G Security Threats” organizată de Parliamentary Intelligence Security Forum, la care a participat şi  Robert Blair, consilierul principal al președintelui Trump pentru sectorul telecomunicațiilor și problematica 5G la nivel internațional, scrie financialintelligence.ro.

Domnia sa a explicat: “În dezbaterea europeană privind tehnologia 5G am fost întotdeauna cu un pas înaintea altor state. La începutul anului trecut, am anunţat că demarăm o anchetă privind contribuția Huawei la infrastructurile critice. Au fost câteva luni de linişte în Europa, când nimeni nu vorbea serios despre acest lucru, dar noi am făcut-o. Am simţit frică din partea altor autorităţi să deschidă discuţia despre asta.

Europa trebuie să decidă foarte repede cu privire la ce tehnologie va folosi pentru 5G.

E clar că tehnologia 5G va avea impact în toate aspectele vieţii şi este important pentru oameni să înţeleagă că nu e vorba de cine câştigă din punct de vedere comercial, al companiilor, ci ne referim la securitatea noastră naţionala, a cetăţenilor, la viaţa fiecăruia dintre noi.

Cu ocazia conferinţei, Pavel Popescu a propus ca SUA să asigure un leadership la nivel global în domeniul implementării tehnologiei 5G: “Avem nevoie de leadership şi aceasta ar trebui să vină din SUA. Există un efect negativ al propagandei din China – dacă faceţi un sondaj acum printre europeni veţi constata că aceştia cred că tehnologia chineză este singura disponibilă pentru tehnologia 5G, ceea ce nu este adevărat. Avem alternativă.

Ce înseamnă acest leadership? Înseamnă să creezi o alternativă, investiții și angajament în acordul strategic. De ce avem nevoie în România? Este perfect că avem aceste discuții și declarații la nivel înalt, dar avem nevoie să găsim bani și soluții pentru a investi în Europa și a aduce tehnologia americană aici și a combina capabilitățile noastre pentru a crea o alternativă cât de repede posibil. Știm cu toții că sunt fonduri, avem banii, cineva trebuie să-și asume leadershipul cât de repede posibil. Din partea Guvernului și a prim-ministrului României aveți tot sprijinul nostru pentru a găsi o soluție de a ne proteja infrastructura critică și securitatea națională, care înseamnă siguranța cetățenilor”.

În opinia lui Pavel Popescu, una din marile greşeli pe care Europa şi SUA le-au făcut a fost utilizarea produselor ieftine Made in China pentru tăierea costurilor şi obţinerea de profit. Domnia sa a spus: “Criza COVID 19 a dovedit că nu suntem capabili să livrăm produse simple cum ar fi măştile de protecţie, pentru că acestea erau Made in China. Toate statele occidentale, inclusiv România, trebuie să plătească acum această factură imensă care vine din toţi anii în care am folosit produse ieftine din China.

Nu este cazul echipamentelor Huawei pentru tehnoogia 5g, sunt echipamente de calitate şi toţi ştim asta. Problema e cui decidem noi să dăm cheia maşinii – unui partener sau unei ţări care e condusă de partidul comunist chinez?

Desigur că toţi respectăm cultura chineză care datează de mii de ani, desigur că nu putem exclude China din circuitul economic mondial, este imposibil de făcut şi nimeni nu vrea asta. Este iraţional să gandeşti aşa.

Dar noi am ridicat vocea cu privire la tehnologia chineză 5G pentru că noi am trăit în comunism, avem experienţa din acea perioadă şi nu dorim să ne mai întoarcem acolo. Nu putem fi de acord cu această tehnologie atâta timp cât China este condusă de Partidul Comunist Chinez. Avem exemple că Republica Chineză joacă necinstit, toată lumea ştie asta.

Nimeni nu vrea să excluda Chină, dar valorile demoratice pe care le-am obţinut nu sunt compatibile cu cele ale Chinei. Avem diferite sisteme de alegere a liderilor, de protejare a cetăţenilor”.