Pavel Popescu: PNL va transpune în legislația primară, până la 31.12.2019, memorandumul 5G semnat cu SUA, partenerul de încredere al românilor

PNL va transpune în legislația primară, până la 31.12.2019, memorandumul 5G semnat cu partenerul de încredere al românilor, SUA, a scris astăzi deputatul PNL Pavel Popescu, după ce Guvernul a publicat documentul semnat de România și SUA privind tehnologia 5G, scrie financialintelligence.ro. 

În timpul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA a fost semnat un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G. Unele ţări occidentale, inclusiv Statele Unite si Australia, au interzis companiei chineze Huawei să construiască reţele de telefonie mobilă de ultimă generaţie, fiind ingrijorate de faptul că echipamentele lor ar putea permite spionajul cibernetic. Iohannis a subliniat că acest document nu se referă la o anumită companie: „În România se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”.

Recent, reprezentanţii Huawei ne-au transmis, la solicitarea noastră să comenteze semnarea memorandumului SUA – România privind tehnologia 5G, că HUAWEI se opune ferm politizării în ceea ce privește tehnologia 5G, iar compania susține un management al securității cibernetice bazat pe fapte și nu pe speculații, folosind metode de detecție bazate pe standarde și nu pe prejudecăți sau pe considerente de altă natură.

În primăvară, deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei  pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a cerut declanşarea unei anchete publice privind contribuţia Huawei la infrastructura critică din România, încercând  să interzică participarea companiei chineze la dezvoltarea retelei 5G, din cauza potentialelor riscuri de securitate. Într-un interviu acordat recent, Pavel Popescu ne-a spus: „În aşa zisa strategie 5G, Ministerul Comunicaţiilor a uitat să menţioneze riscurile de securitate pe astfel de reţele”.