Reuters: PNL vrea să interzică Huawei în infrastructura telecomunicațiilor din România

Cel mai mare partid de opoziție din România va declanșa o anchetă publică privind contribuția Huawei la infrastructurile critice și va încerca să o blocheze la  dezvoltarea rețelei 5G din cauza preocupărilor legate de securitate, a declarat marți Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului, potrivit Reuters.

Unele țări occidentale, inclusiv Statele Unite și Australia, au împiedicat compania Huawei să construiască rețele de telefonie mobilă de generație următoare, preocupându-se de faptul că echipamentul său poate conține “ușile din spate” care o deschid spre spionaj cibernetic.

Conform Reuters, Washingtonul este preocupat de extinderea celui mai mare producător de telecomunicații din lume în Europa centrală, inclusiv Ungaria și Polonia. România a devenit deosebit de importantă din anul 2016, când Statele Unite au activat scutul antirachetă de 800 de milioane de dolari, înfuriind astfel Rusia.

“Trebuie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni în jurul nostru”, a declarat Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului.

“Este extrem de urgent să se blocheze orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză”, a mai spus Popescu.

Huawei a negat în mod repetat spionajul sau intenția de la spiona pentru statul chinez. Compania este prezentă pe piața românească din 2003.

Pavel Popescu a subliniat, potrivit Reuters, un memorandum de înțelegere din 2013, semnat de Huawei, ministrul telecomunicațiilor din acea perioadă, oferindu-le posibilitatea de a participa la construcția sistemului național de informare și comunicare, monitorizarea traficului, urmărirea și proiectele de e-guvernare. Nu s-au publicat detalii despre progresul lucrărilor.